Τι σημαίνει "FuzzyBIT"?

Το όνομα FuzzyBIT (προφέρεται "φάζυ-μπιτ") περιλαμβάνει δύο συνθετικά που το καθένα αποτελεί μια ξεχωριστή έννοια.

Η λέξη fuzzy, στην αγγλική γλώσσα, δηλώνει αυτό που είναι θαμπό, ασαφές, αβέβαιο. Στην ορολογία της τεχνητής νοημοσύνης, όμως, συναντάται στην περιγραφή της ικανότητας μιας οντότητας να ανήκει σε πολλαπλά σύνολα αντί για ένα. Η θεωρία αυτή είναι γνωστή ως Ασαφής Λογική ("Fuzzy Logic") και μας δίνει τη δυνατότητα να χαρακτηρίσουμε αντικείμενα, καταστάσεις ή ιδιότητες, των οποίων τα όρια δεν είναι σαφή. Έτσι, ένα στοιχείο, αντί να ταξινομείται σε μία μόνο κατηγορία (π.χ. είναι άσπρο ή μαύρο), μπορεί να ανήκει ταυτόχρονα σε παραπάνω από μία, κατά ένα ποσοστό (π.χ. είναι 30% άσπρο και 70% μαύρο), δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα νέο τρόπο σύγχρονης λογικής (βασισμένο στις αποχρώσεις του γκρίζου!). Όσο κι αν αυτό ακούγεται περίεργο, είναι κάτι που συναντάμε καθημερινά, όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και ανθρώπινες καταστάσεις.

Τα αρχικά B.I.T., από την άλλη, αντιπροσωπεύουν τις λέξεις Business Intelligence Technologies, ενώ παράλληλα συνθέτουν και τη λέξη ΒΙΤ που είναι και το πιο χαμηλό γλωσσικό στοιχείο της πληροφορικής και των υπολογιστών (λαμβάνει την τιμή μηδέν (0) ή ένα (1)).

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω εννοιών, που επιλέξαμε ως όνομα της εταιρίας μας, υποκρύπτει και ένα λογοπαίγνιο... Το Fuzzy Bit, ή αλλιώς το «ασαφές υπολογιστικό στοιχείο» (bit με συνεχείς τιμές μεταξύ 0 και 1), δεν υφίσταται προς το παρόν στην πράξη, όμως αποτελεί έναν επικείμενο στόχο της επιστήμης και μία σύγχρονη ανάγκη που κάποια στιγμή ίσως εκπληρωθεί και δώσει λύση σε αρκετά προβλήματα που συναντούν οι υπολογιστές όταν έχουν να αντιμετωπίσουν πραγματικές συνθήκες.

Για εμάς, αντιπροσωπεύει το δικό μας όραμα που είναι η εφαρμογή της τεχνολογίας των ευφυών συστημάτων σε σύγχρονες ανάγκες, επιχειρηματικές και ανθρώπινες.